Home

 De Stichting

Programma

Uitvoerenden

Vriend van onze stichting

Aanmelden als vriend

Nieuwsbrief aanvragen

Nieuwsbrief

J.S. Bach

Internationaal
Vocalisten Concours

Info over onze stichting

Privacyverklaring

Contact

 

Jaarverslag Stichting Bach Cantates 2017
Ruim 300 jaar geleden componeerde, de toen 22 jarige Johann Sebastian Bach, zijn eerste cantate, er zouden er nog ruim 200 volgen. Wekelijks werd er een uitgevoerd in Weimar, later in Leipzig, daar waar Bach concertmeester was. Een muzikale traditie was geboren.
Sinds 2005 organiseert de Stichting Bach Cantate ’s-Hertogenbosch ieder jaar een serie van zes cantate uitvoeringen, in het jaar 2017 dus voor het 13e seizoen. En met succes. Bijna 19000 bezoekers mochten in deze periode van 13 jaar worden verwelkomd bij de uitvoeringen door het Bach Collegium ’s-Hertogenbosch o.l.v. Jeroen Felix. Uitvoeringen in de traditie van Bach op hoog en professioneel niveau. Met bezoekers uit de Hertogstad, maar ook van ver daar buiten. Een muzikaal intermezzo in het weekend, of een moment van bezinning. Een zeer gewaardeerd initiatief en een verrijking van het cultureel aanbod in deze stad en verre ommelanden.
De Bach cantates worden georganiseerd voor een breed publiek, laagdrempelig en toegankelijk. De toegangsprijs bedraagt € 10,-- en is voor studenten met een geldige collegekaart en jongeren onder de 18 jaar gratis.
Wij verbinden de amateurkunst met de professionele podiumkunst. Het projectkoor,
dat voor iedere uitvoering opnieuw wordt samengesteld, bieden wij de kans om met professionele muzikanten, die hun achtergrond hebben bij bijvoorbeeld de Nederlandse Bach vereniging, The Amsterdam Baroque, Holland Baroque Society etc., de cantate uit te voeren. Dit gebeurt in de traditie van Johann Sebastian Bach: ’s ochtends repetitie en ’s middags een uitvoering.
De uitvoering biedt ook, door de samenwerking met het Internationaal Vocalisten Concours, een podium voor talentontwikkeling. Door deze samenwerking krijgen jonge talenten, uit binnen- en buitenland, de kans om te soleren op een professioneel podium. Laureaten van het IVC, maar ook toekomstige deelnemers. Zij worden door Jeroen Felix gecoacht en krijgen de kans datgenen wat ze hebben geleerd direct te laten zien in een uitvoering voor een groot publiek.
Met al deze initiatieven toont de Stichting Bach Cantates aan dat het een vitale organisatie is die midden in de samenleving wil staan. En die op een eigentijdse manier hier invulling aan geeft.

In 2017 zijn 6 cantates uitgevoerd.
Zaterdag, 14 januari 2017
Een gevarieerd NieuwjaarsconcertSinget den Herrn ein neues Lied, BWV 190
Motet: Lobet den Herrn, BWV 230

Zaterdag, 18 maart 2017
Widerstehe doch der Sünde, BWV 54
Motet: Jesu Meine Freude, BWV 227
Zaterdag, 20 mei 2017
O Ewigkeit, du Donnerwort, BWV 20
Zaterdag, 16 september 2017
Ein Feste Burg ist unser Gott, BWV 80
Zaterdag, 21 oktober 2017
Geist und Seele wird verwirret, BWV 35
Zaterdag, 16 december 2017
Swingt freudig euch empor, BWV 36

Vooraf aan de cantate van 21 oktober  is een bijeenkomst gehouden voor de vrienden in de oude raadszaal van het stadhuis in ‘s-Hertogenbosch.
Spreker was dhr. Govert Jan Bach bekent van het radioprogramma “Geen dag zonder Bach” op de concertzender.
Voor de uitvoering van de cantates zijn we welkom in de Grote Kerk.
De Grote Kerk leent zich uitstekend voor Bach's muziek die daar tot zijn volle recht komt.
Het uitvoeren van bachcantates in een protestante kerk sluit ook weer aan bij de traditionele uitvoeringen in de tijd van Bach.De uitvoeringen zijn gemiddeld door ruim 250 mensen per uitvoering bezocht
Dit is mede te danken aan de lage entreeprijs € 10,--per cantate.Gestreefd wordt naar minimaal een uur muziek waarbij, als een cantate van korte duur is, andere werken van Bach worden uitgevoerd of van zijn tijdgenoten.
De uitvoeringen worden geopend en afgesloten met een orgelwerk van Bach en per uitvoering is er een gerenommeerd inleider met als thema de tekst van de cantate of de actualiteit van de dag.
Tevens wordt samen met de toehoorders een koraal gezongen

Financiële situatieEntreegelden, subsidie van de gemeente, de vriendenbijdragen en bijdrage van sponsoren zijn de bron waardoor de uitvoeringen mogelijk zijn.
Op 31 december 2017 was het vermogen van de stichting afgerond € 2.400,--

BestuurHet bestuur bestaat uit 6 leden en wordt bijgestaan door Marcel Ploegmakers (organisatie en adviezen) en Jeroen Felix (muzikaal leider en adviseur).

Vastgesteld in de vergadering van het bestuur op 15 januari 2018