Home

 De Stichting

Programma

Uitvoerenden

Vriend van onze stichting

Aanmelden als vriend

Nieuwsbrief aanvragen

Nieuwsbrief

J.S. Bach

International
Vocal Competition

ANBI

Privacyverklaring

Contact

 

4 september 2021

Herr Gott, dich loben alle wir - BWV 130

Bachs cantate Herr Gott, dich loben alle wir werd in 1878 door de Bach-Gesellschaft gepubliceerd als laatste in de dertiende bundel van tien cantates, en kreeg derhalve in 1950 het nummer 130 in Bachs Werke Verzeichnis (BWV).
Bach schreef zijn BWV 130 voor vrijdag 29 september 1724, Michaelistag, het grote feest van de aartsengel Michael (Sint Michiel), dat door Luther op de liturgische kalender was gehandhaafd wegens zijn grote populariteit in Duitsland en omdat het in Leipzig het begin van de najaarsbeurs (Michaelismesse) betekende.
De epistellezing op Michaelistag is uit het boek Openbaringen (12: 7-12), het verhaal van een 'oorlog in de hemel', de strijd van de aartsengel Michael en zijn engelen tegen de draak (Satan, duivel, slang), die in een overwinning eindigt.
Zoals alle cantates die Bach in de tweede helft van 1724 schrijft, is BWV 130 een 'koraalcantate', gebaseerd op tekst en melodie van een bekend kerkgezang, in dit geval Paul Ebers lied Herr Gott, dich Loben alle wir (1554) dat gezongen werd op een melodie van Louis Bourgeois.

Ein feste Burg ist unser Gott, BWV 80
Deze cantate, bestemd voor het feest van de Hervormingsdag (31 oktober) in de late jaren ‘30, is gebaseerd op het bekende koraal met de beginregel Ein feste Burg ist unser Gott. Tekst en muziek zijn geschreven door Martin Luther als een - gekerstende - parafrase van de oud-testamentische (joodse) psalm 46.
De oorspronkelijke kern van de thans achtdelige cantate, de delen 2, 3, 4, 6, 7 en 8 wordt gevormd door de cantate Alles was von Gott geboren (BWV 80a), te Weimar (15/3/1715) gecomponeerd op teksten van Bachs aldaar gebruikelijke tekstdichter Salomon Franck; omdat deze cantate, naar aanleiding van de voor Zondag Oculi voorgeschreven evangelielezing (Luc.11:14-28, een duiveluitdrijving) de strijd tegen en overwinning van het kwaad behandelt, was zij ook voor de Reformatie-cantate geschikt. Eind jaren ‘20 bewerkt Bach BWV 80a tot BWV 80b.
Cantate 80 werd als eerste vocale compositie van Bach in 1821 gepubliceerd (nog vóór de Bachrenaissance), en bleef de hele negentiende eeuw gezichtsbepalend voor zijn cantatewerk; zij is - ook in Nederland - nog altijd één van Bachs populairste cantates.